Voorzieningen senioren

Veel senioren willen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. U kunt uw eigen woning op tijd comfortabel en veilig maken. U kunt dan zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Bijvoorbeeld door:

 • de drempels te verwijderen;
 • een toilet te plaatsen op de slaapkamerverdieping;
 • technologische toepassingen, zoals een traplift of alarmsysteem.

Als u , of uw ouder(s) graag thuis willen blijven wonen maar zorg nodig hebben, kunnen zij hulp krijgen van de overheid. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt bijvoorbeeld dat mensen met een beperking hulp krijgen bij het huishouden. Ook kunnen aanpassingen in de woning, zoals een traplift of een verhoogd toilet, worden vergoed. Mensen die zwaardere zorg nodig hebben, kunnen gebruik maken van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het is mogelijk om thuis te blijven wonen als u een indicatie heeft voor verblijf in een AWBZ-instelling.

Veiligheid om de woning:

*Veilig de deur open doen
Voor uw veiligheid is het prettig als u zonder de deur te openen kunt zien wie er voor de deur staat als er wordt aangebeld. Is dat bij u nu niet het geval? Er zijn diverse aanpassingen mogelijk die het veiliger voor u maken om de deur te openen voor onbekenden. U kunt ook meer opties tegelijk toepassen, voor extra veiligheid in de woning. Denk aan: een spionnetje of raampje in de deur zorgt ervoor dat u kunt zien wie er voor de deur staat;

met een deurhaak of deurketting kunt u de deur op een kier op slot zetten. Zo kunt u eerst door de kier zien wie er voor de deur staat, voordat u de deur helemaal open doet. De deurhaak of ketting voorkomt dat de onbekende de deur open kan duwen;

met cameratoezicht bij de deur, kunt u zien wie er voor de deur staat, zonder de deur te openen. Bijvoorbeeld op uw tablet. Goede buitenverlichting helpt uiteraard om ook in het donker te kunnen zien wie er voor uw deur staat

*Het openen van bovenraampjes
Met name in oudere woningen hebben de bovenraampjes een belangrijke ventilatiefunctie. Het is alleen niet erg veilig om deze te openen terwijl u op een trappetje op opstapje staat. Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk waarmee u gemakkelijker uw bovenraampjes kunt openen, zonder dat u gebruik hoeft te maken van een opstapje. Denk aan: verlengde raamopeners: een soort stokken die u aan de raamsluiting bevestigt. Met behulp van het verlengstuk kunt u de raamsluiting handmatig bedienen zonder dat u gebruik hoeft te maken van een opstapje.

elektrische raamopeners zijn eenvoudig aan te brengen. Hiermee kunt u de bovenraampjes met behulp van een afstandsbediening automatisch open en dicht doen, of vervang de bovenraampjes door ventilatieroosters. Dit verkleint de kans op inbraken.

Veiligheid in de woning:

*Een hogere toiletpot
Veel mensen kunnen (vooral wanneer ze ouder worden) gemakkelijker gaan zitten en weer opstaan van een hoger toilet. u kunt dit op twee manieren realiseren: een verhoogde toiletzitting biedt uitkomst wanneer u moeite hebt met gaan zitten en het daarna weer overeind komen. De verhoogde toiletzitting is in verschillende diktes verkrijgbaar en maakt daardoor voor iedereen een toilet op de ideale hoogte mogelijk. Als u een hangende toiletpot heeft, is het soms ook mogelijk de toiletpot zelf hoger aan de muur te bevestigen. Uw hele toilet verbouwen is dan niet nodig.

steunbeugels aan de zijkant van het toilet bieden houvast bij het gaan zitten en het overeind komen. Er bestaan verschillende soorten steunbeugels voor toiletten. Sommige beugels zijn in combinatie met een verhoogde toiletzitting verkrijgbaar en worden aan de toiletpot zelf bevestigd. Daarnaast bestaan er vaste en opklapbare steunbeugels die aan de muur naast de toiletpot bevestigd worden. Er zijn zelfs beugels verkrijgbaar die niet aan de muur bevestigd hoeven te worden maar die door middel van een stellage naast uw toilet gezet kunnen worden. Dan is het toilet verbouwen dus niet nodig.

*Een lichtspoor naar het toilet
Waar u misschien niet meteen aan denkt bij het toilet verbouwen, is de weg er naartoe. Veel mensen kunnen zich ’s nachts minder goed oriënteren, en dan is een (verlicht) spoor naar het toilet altijd handig.
Er zijn verschillende oplossingen:

 • Als de afstand tussen het toilet en uw slaapkamer niet al te groot is, kan een klein nachtlampje in het stopcontact, op weg naar de wc, uitkomst bieden.
 • Als een nachtlampje niet voldoende is, zijn er ook mooie oplossingen in de bouwmarkt te vinden, zoals een subtiel lichtspoor van kleine led lampjes aan de muur of in de vloer. Ook voor eventuele logees en/of kleinkinderen een ideale oplossing.

Keuken verbouwen met oog op de toekomst.

Wilt u uw keuken verbouwen of aanpassen? Denk dan ook aan de toekomst en aan de mogelijkheid om er nu al voor te zorgen dat u zo lang mogelijk lekker comfortabel gebruik kunt maken van uw keuken. Maar ook als u niet van plan bent uitgebreid te verbouwen, kunt u uw keuken aanpassen door hem comfortabeler en veiliger te maken. Let daarbij op de volgende onderwerpen:

Goede verlichting: Voldoende verlichting boven het keukenblad en/of de kookplaat is van groot belang.
Gaat u uw keuken verbouwen of aanpassen, dan is het slim daar rekening mee te houden. Maar ook zonder verbouwing kunt u iets aan de verlichting doen.
Goede verlichting voorkomt bijvoorbeeld dat u zich snijdt tijdens het koken.
Een goede verlichting is al te bereiken door het (laten) installeren van fellere spots en/ of meer lichtpunten.

Wel of geen bovenkastjes: Veel mensen kunnen niet of niet gemakkelijk bij hun bovenkastjes. Het komt relatief vaak voor dat mensen hun evenwicht verliezen terwijl ze op een stoel, kruk of keukentrapje staan. Daarom is het raadzaam het gebruik van een opstapje zoveel mogelijk te vermijden. Uw keuken verbouwen of aanpassen is een optie, maar u kunt ook het volgende doen:

verplaats alle spullen die u regelmatig gebruikt naar plekken waar u wel gemakkelijk bij kunt. Spullen die u minder vaak gebruikt kunt u in de bovenkastjes opslaan. Op die manier hoeft u minder vaak gebruik te maken van een opstapje.

Tip: verplaats spullen niet zó laag dat u moet bukken om erbij te kunnen.
Tip 2: Als u grote diepe lades in uw onderkastjes laat bouwen, hoeft u niet het kastje in te duiken om er iets uit te halen.

laat uw bovenkastjes, als dat kan, opnieuw bevestigen aan de muur maar dan op een hoogte waar u beter bij kunt.

verwijder de bovenkastjes en creëer, als dat kan, meer opslagruimte op een hoogte waar u beter bij kunt (bijvoorbeeld meer onderkastjes of een losse lage kast).
Moet u toch iets pakken waar u niet bij kunt? Gebruik dan een goede keukentrap en geen krukje of stoel.

Badkamer verbouwen met het oog op de toekomst.

Gaat u uw badkamer verbouwen of aanpassen? Overweeg dan eens om er gelijk voor te zorgen dat u zo lang mogelijk comfortabel gebruik kunt maken van uw badkamer. Overigens hoeft u uw badkamer niet helemaal te verbouwen om hem toekomstbestendig te maken. Uw badkamer aanpassen is soms al genoeg.
Let bij een verbouwing van uw badkamer vooral op de volgende zaken:
Geen gladde badkamervloer
Veel badkamervloeren zijn glad als ze nat worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om (delen van) uw badkamervloer of douchecabine stroef te maken, zodat u minder risico loopt om uit te glijden:

 • (rubberen) anti-slipmatten of stickers in de douche of het bad bieden een stroeve ondergrond tijdens het douchen of baden.
 • u kunt uw badkamervloer van een anti-slipcoating laten voorzien. Dit is een stroeve laag die over de vloertegels aangebracht wordt.
 • u vervangt uw badkamervloer door een vloer van anti-sliptegels.

De douche of het bad in- en uitstappen
Uw badkamer verbouwen of aanpassen begint met goed nadenken over bad en/of douchecabine. In een toekomstbestendige badkamer is het belangrijk dat u niet over een verhoging hoeft te stappen om uw douche en/of bad in- en uit te komen. Zeker als de badkamervloer nat is, brengt dat risico´s met zich mee. Maar ook als u niet gaat verbouwen, zijn er aanpassingen in uw badkamer mogelijk om voor meer comfort te zorgen:

 • u kunt uw douchecabine, douchebak of badkuip (laten) verwijderen uit uw badkamer en in plaats daarvan een drempelloze douchecel realiseren. De vloer en muur rondom de douchekop worden dan net als de rest van de badkamer betegeld. De douchecel wordt gescheiden van de rest van de badkamer door middel van een douchegordijn of (glazen) scherm.
 • u kunt steunbeugels aanbrengen waaraan u zich kunt vasthouden als u in- of uitstapt. Steunbeugels in de douche bieden ook houvast bij het wassen.
 • er zijn ook baden met een deurtje. Dit deurtje gaat naar binnen open en heeft een speciale rubberen rand die het bad waterdicht afsluit. zo kunt u veilig en comfortabel in bad stappen.

Houvast tijdens het douchen
Als u snel uw evenwicht verliest, is het handig als u zich tijdens het douchen ergens aan vast kunt houden. Maar ook met het oog op een comfortabele toekomst is het goed hier rekening mee te houden. Er zijn verschillende aanpassingen van uw badkamer mogelijk om hiervoor te zorgen:

 • Een douchestoel in uw badkamer kan een uitkomst zijn. Ook voor (klein)kinderen biedt dit voordelen. Er bestaan twee varianten van de douchestoel. Een losse stoel kunt u in de douche zetten wanneer u er gebruik van maakt en ergens anders opslaan als u hem niet gebruikt (zorg wel voor een ‘antislip’-zitting en -pootjes). Daarnaast zijn er opklapbare douchestoelen die aan de muur bevestigd worden. Wanneer u gebruik wilt maken van de stoel klapt u de zitting naar beneden.
 • U kunt ook steunbeugels laten aanbrengen in uw badkamer, die houvast bieden bij het douchen. Overigens bestaan er ook glijstangen (waaraan de douchekop omhoog en omlaag geschoven kan worden) met handgrepen die extra houvast bieden tijdens het douchen.

Let op: Een normale glijstang is niet stevig genoeg om u aan vast te houden.

Verstelbare hoogte douchekop

Een douchekop die in hoogte versteld kan worden biedt veel comfort voor jong en oud. U kunt de douchestraal op de hoogte stellen die u het prettigst vindt. Vooral wanneer u zittend doucht, is het fijn wanneer u uw douchekop lager kunt instellen. Door de aanschaf van een douche-glijstang kunt u uw douchekop op verschillende hoogten zetten. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om bij de aanschaf van een douche-glijstang ook een nieuwe douchekop te kopen die op de glijstang past. Er bestaan ook douche-glijstangen waar handgrepen in verwerkt zijn. Deze handgrepen bieden extra houvast tijdens het douchen.

Thermostaatkraan douche
Een thermostaatkraan biedt veel comfort bij het douchen. Met deze kraan kunt het water dat uit de douchekop komt op een temperatuur zetten die voor u prettig aanvoelt. U hoeft dus niet meer zelf heet met koud water te mengen om de juiste temperatuur te krijgen. De thermostaatkraan in uw badkamer zorgt ervoor dat het water dat uit de kraan komt in één keer precies de juiste temperatuur heeft.
Voor mensen die minder goed hitte en kou op hun huid voelen, biedt de thermostaatkraan naast comfort ook veiligheid. Het water wordt bij een thermostaatkraan namelijk nooit heter dan de temperatuur die u instelt.

Bediening van kranen
Veel mensen hebben moeite met de bediening van kranen. Bij sommige kranen moet veel kracht gezet worden om ze te bedienen. Dat is voor niemand prettig en voor mensen met bijvoorbeeld reumatische klachten, is het ronduit pijnlijk. Voor meer comfort en gemak in de badkamer, maar ook bijvoorbeeld in de keuken, kunt u uw kranen laten vervangen door kranen die eenvoudiger te bedienen zijn. Eengreeps-mengkranen hebben één hendel die u naar links of rechts verschuift voor warm of koud water en omhoog schuift om de kraan open te zetten. De hendel is vaak heel licht te bedienen. Bovendien kunt u er gemakkelijk de temperatuur van het water mee regelen.

Voor veel van deze aanpassingen in uw badkamer is de hele badkamer verbouwen of aanpassen niet echt nodig. Sommige ingrepen zijn eenvoudig aan te brengen. Uw badkamer aanpassen kan u al veel al veel comfort geven, zowel nu als later.

Slaapkamer verbouwen? Meteen naar de begane grond
Wilt u uw slaapkamer verbouwen of aanpassen? Als u de ruimte heeft en bijvoorbeeld beschikt over een garage of ruime schuur, dan is het een goed idee om een extra slaapkamer (en badkamer) te bouwen op de begane grond. Een slaapkamer met badkamer op de begane grond biedt veel extra comfort, ook als u nog prima kunt traplopen.